Diverse spørsmål om Bipolar Lidelse

Herlig tirsdag, alle lesere!

Her om dagen ble jeg stilt noen spørsmål om Bipolar Lidelse som jeg tenkte jeg skulle dele med dere. Tenker det kan være interessant for flere…?

 

 

La du merke til diagnosen før du fikk den påvist?

Ja, startet hos psykolog da jeg var 9 år, så pappa skjønte at noe var galt. Slet med angst mest da. De bipolare tegnene startet i 8-10 kl. på ungdomsskolen med noen hypomanier og mange depresjoner.

Jeg fikk først diagnosen da jeg var 19 år under en innleggelse på en åpen institusjon hvor de utredet meg skikkelig.


// blingme.tubmlr.com

 

Har noen i familien din bipolar lidelse?

Det er ingen som har fått diagnosen, men både mamma og mormor hadde sterke symptomer på det. Problemet er at da vår foreldregenerasjon vokste opp var det få som i det heletatt fikk diagnoser.

De ble bare kalt gale. Derfor tror jeg dette med arv vil være enda lettere å påvise gjennom de neste generasjonene fordi det er blitt mer vanlig å diagnostisere syke nå.


// blingme.tumblr.com

 

Tror du din diagnose skyldes arv eller miljø, eller en blanding?

Blanding. Jeg har nok arvet genene (dersom mamma hadde bipolar lidelse), men det er definnitivt utviklet gjennom ungdomsårene med en turbulent oppvekst med mye flytting, mange voksenpersoner å forholde meg til, flere dramatiske hendelser og store miljøskifter, for å nevne noe.

 

Jeg tror at dersom jeg hadde hatt en roligere oppvekst kunne jeg opplevd diagnosen i svakere grad.

Det skal i tillegg nevnes at det som er gjort, er gjort, og sånn er det bare. Jeg har brukt mange år på å akseptere at fortid er fortid og at det ikke nytter å tenke på alt som kunne vært gjort annerledes.


// http://cdidriksen.femelle.no

 

Har det kommet snikende, eller er det en hendelse/traume som slo det ut?

Snikende, på en måte, drastisk, på en annen måte. Når jeg ser tilbake på historien min er det mange ting som har vært med på å utløse det, så jeg hadde nok fått det uansett, men jeg tror jeg kunne unngått å få så sterke svingninger dersom jeg ikke hadde pusha det så langt på videregående blandt annet. Der fikk jeg min første sterke mani som jeg ikke husker noen ting av. Etter den fulgte en dyp, lang, depresjon jeg ikke husker mye av heller.


// http://thegirlandthelion.tumblr.com

 

Tror du at du noen gang kommer til å bli helt frisk, at det forsvinner?

Nei. Jeg tror nok at jeg alltid vil være ekstra sårbar og følsom, men jeg tror at jeg kan leve et verdig liv med diagnosen og at de sterkeste svingningene forsvinner. De har begynt å bli svakere allerede og innleggelsene blir færre år for år. Jeg tror også at jeg skal klare meg i livet uten innleggelser etterhvert.


// www.blingme.tumblr.com
 

Kommenter hvis du vil at jeg skal utdype noe av dette, evnt. høre om andre ting!

Jeg forbereder meg til foredrag på Høgskolen i Oslo og Akershus så lenge. Trykk HER for å lese mer.

 

Takk og farvel for idag.


P.S. Jeg blir så utrolig glad når folk liker siden min på facebook. Smiler hver eneste gang jeg får en ny “like”.

(Dvs. at du kan glede et lite hjerte idag KUN ved å dele facebooksiden min med dine venner.)

Jeg kveles… nesten

Heiiiii!!!

I det siste har det vært alt for mange baller i luften og alt for mange prosjekter på gang. Jeg har jobbet på spreng for å få gjort unna mest mulig, men det går desverre ut over helsa.

Stess + bipolar lidelse = dårlig match og jeg har nå klart å legge opp en plan for å roe det hele.

// http://blingme.tumblr.com


Det som er viktig for meg i slike perioder er å planlegge alt ned til minste detalj og skrive ned ALT som står i hodet på meg slik at jeg slipper å tenke på alt hele tiden.

I tillegg har jeg begynt å jobbe litt igjen etter et opphold på 2 måneder. Det er fantastisk å være tilbake i jobb og få 8 timer i uka med “fri fra meg selv”.

// http://www.wallpaper777.com/wallpapers.aspx?typeid=8234


Det som er fint er at jeg gjennom denne stressende perioden har klart å takle det helt på egenhånd. Det er en fin ting å klare.

Det gir meg håp om at jeg er på en god vei mot friheten.

// http://thegirlandthelion.tumblr.com

Amen.