Tips om å være åpen om psykisk helse

Jeg har skrevet en del om åpenhet rundt psykisk helse tidligere. Det er faktisk en egen kategori her på bloggen, som du finner HER.

I det siste har jeg fått flere henvendelser fra fine mennesker som selv ønsker å ta skrittet, å være åpen om sin egen psykiske helse. Derfor tenkte jeg å slenge ut noen tips for å gjøre veien til åpenhet litt enklere.


 

Jeg har blant annet skrevet disse innleggene om åpenhet tidligere:

(trykk på tittelen for å komme til innlegget)

 

 

Når jeg skriver dette, er det ut i fra egen erfaring. Situasjoner og problemstillinger er veldig individuelt og jeg har ikke fasiten. Hvordan DU ønsker å gå frem er selvfølgelig helt opp til deg, men jeg håper dette kan være litt til hjelp.

 

Tenk over:

  • Er jeg klar?
  • Hvem skal jeg snakke med først?
  • Hva ønsker jeg å dele? Hva vil jeg ikke gå inn på? Vær så konkret som mulig.
  • Er det greit at de du snakker med forteller dette til andre? Hvis ikke, kan det være lurt å si noe om det.

Jeg anbefaler at man diskuterer dette med et eventuell psykolog eller kanskje med en pårørende som kjenner til situasjonen. Det kan være godt å støtte seg til noen som allerede vet.

Det kan også være til god hjelp for deg å snakke om opplevelsen underveis og evaluere i ettertid hvordan det gikk.


// thegirlandthelion.tumblr.com

Vær så konkret og ærlig som mulig når du forklarer situasjonen din. Prøv å forklare så godt du kan, gjerne med eksempler.

Dersom det er tilfelle; si noe om hva du trenger fra dem du forteller det til. Er det noe du ønsker at de skal gjøre for at det blir lettere for deg å håndtere problemene?


// thegirlandthelion.tumblr.com

Si gjerne noe om at du får hjelp, hvis du får det. Det gjør at lytteren, i ettertid, kan være tryggere på din situasjon. Ofte forteller vi for å møte forståelse, ikke bekymring. Da er det viktig at vi selv fjerner bekymringen.

Dersom du forteller personen om situasjonen din for å få støtte til å skaffe profesjonell hjelp kan det være lurt å si akkurat det.


// thegirlandthelion.tumblr.com

Det høres kanskje teit ut, men for meg hjalp det å øve på det jeg ville si. Det tok meg en del forklaringer før jeg fikk helt dreisen på det. Jeg lærte mye av reaksjonene jeg fikk, blant annet.

Henvis gjerne til informasjonssider på nettet. Google kan (forhåpentligvis) gi deg fine nettsider med informasjon om din diagnose/problematikk. I tillegg skal helseinstansene ha gratis brosjyrer om de fleste diagnoser.

 

Jeg vet ikke om det er noen trøst, men jeg synes det verste ofte er innledningen. I starten kom det sjelden naturlig å snakke om. Da samtalen først var i gang, gikk det som regel bedre enn forventet.

Og lettelsen etterpå er ganske behagelig.

// thegirlandthelion.tumblr.com

Mitt viktigste tips er å ta opp temaet når du er i en god periode i livet ditt. I nedstemte/oppstemte perioder kan, hvertfall jeg, ha litt vansker med å ordlegge meg på riktig måte. Dette kan føre til misforståelser med dem jeg prater med.

(I noen situasjoner er det selvfølgelig nødvendig å ta det opp der og da, men det kan i de tilfellene også være bra å ta opp tråden igjen når du har det bedre med deg selv.)


// thegirlandthelion.tumblr.com

Var det noe nyttig informasjon her? Er det noe du ønsker å legge til, så gjør det gjerne i kommentarfeltet.

Til slutt vil jeg dele dette:

Åpen, ærlig og like blid!

Spennende spørsmål fra leser

Jeg får endel spørsmål fra leserne mine, noe jeg setter veldig stor pris på. Noen spørsmål er, naturlig nok, mer spennende enn andre, og noen er aktuelle å poste her.

Enkelt og greit fordi jeg tror det kan være flere som lurer på det samme.


// www.sodahead.com

 

Denne gangen kom spørsmålene fra en jente som skulle skrive skoleoppgave, og jeg synes spørsmålene hennes var både aktuelle og interessante.

 

1. Undersøkelser viser at ungdommers psykiske helse stadig blir verre. Hva tror du kan være grunnen til dette?

Jeg tror noe av grunnen ligger i hvordan vi har det rundt oss, samfunnet. Vi har et generelt press på å prestere både i skole og jobbsammenheng.

I tillegg tror jeg kanskje ikke det er så stor økning som statistikkene viser – jeg tror betraktelig fler tør å be om hjelp idag enn tidligere og at det er en del av statistikken, det også.

 

2. Sosiale medier blir stadig mer utbredt blandt unge. Tror du sosiale medier som Facebook og Instagram kan skape et press på ungdom til å fremstå “perfekte”?

Ja, det tror jeg absolutt og jeg kjenner på det selv innimellom også! De gangene jeg ikke klarer å delta i sosiale sammenhenger, er det litt ekstra vondt å måtte se hvor fint alle har hatt det i helgen på Facebook og Instagram. Det minner meg veldig om alt jeg går glipp av.

Da blir det desto viktig for meg å ta vare på mine egne gode opplevelser og heller se på bildene jeg har tatt med mobilen min, enn å granske facebok. Da smiler jeg igjen.

Det skal også nevnes at de fleste jeg har snakket med, tenker det samme – at alle andre viser hvor bra de har det i sosiale medier, selvom det ikke nødvendigvis er så bra i virkeligheten. 

 


 

3. Hva tror du er grunnen til at du fikk en psykisk lidelse?

Jeg hadde nok en medfødt sårbarhet for utvikling av Bipolar Lidelse og etter en ganske utfordrene oppvekst er det veldig logisk for meg at kroppen reagerte.

Jeg liker ikke å verken se tilbake på eller gå inn på akkurat hvorfor jeg utviklet denne diagnosen. Jeg har fått svar på det, og nå er utfordringen å kunne leve et stabilt liv med diagnosen og se fremover.


// blingme.tumblr.com

4. Hvorfor tror du det er så tabu å ha en psykisk lidelse?

Jeg tror det er tabu fordi det eksisterer så mye uvitenhet. Det er lett å dømme noe en ikke vet noe om. Det er derfor det er så viktig å snakke om og informere om psykisk helse.

Det ligger lang historie bak denne tabuen. Det er ikke så lenge siden folk ble lagt inn på mentalsykehus fordi de sov for mye eller pratet fælt på jobb. Det eksisterte heller ikke ulike diagnoser i like stor grad tidligere, som gjorde at de fleste gikk under tittlen “gal” eller “sinnsyk”.

Nå vet vi mye mer om hvordan hjernen fungerer og det er skapt et større skille mellom de ulike diagnosene.

Jeg tror også at vi er på en god vei mot mer åpenhet om psykisk helse, men vi har fortsatt en vei å gå.


// thegirlandthelion.tumblr.com

Mitt lille tips til andre som ønsker å fortelle om sin psykiske lidelse:

Dersom du kun informerer om en diagnose, kan det vært vanskelig for personen du snakker med å forstå hva du prøver å si. Det kan være lurt å forklare hva diagnosen innebærer også. Velg selv om du vil referere til ditt eget liv eller om du bare forklarer fakta rundt diagnosen.


// blingme.tumblr.com

Hva er dine tanker rundt disse spørsmålene?

Det siste året

Høydepunkter og nedturer det siste året

Året 2013 har vært et år med store fremskritt på flere plan.

– Jeg hadde 44 innleggelsesdøgn, som er en ganske stor bedring siden 2011 og 2012.

– Sommerferien, som var veldig fin, selvom vi “bare” var i Norge. Vi var på hytteturer, i bursdager og sosialiserte oss mye. Vi flyttet ut av leid leilighet og fikk kjenne på en kort, økonomisk frihet ved å bo hjemme et par måneder.

– VG-oppslag og Radiointervju på P4

– Maria Mena konsert i november. Det var en sterk opplevelse som du kan lese mer om HER.

– Jeg startet å jobbe i kommunens vikarbyrå, avdeling barnehage og fikk flere gode opplevelser med barn.


// thegirlandthelion.tumblr.com

– Forestillingen Alene. Sammen som du kan lese om ved å TRYKKE HER.

– Alle foredragene jeg holdt. Høydepunktet av alle dem var nok det jeg holdt på Verdensdagen for Psykisk Helse. Les mer om det HER.

– Jeg gikk besseggen med SYKE magesmerter. Det har jeg skrevet om HER.

Det er to høydepunkter som ligger øverst på listen min.

1. At vi kjøpte vår egen leilighet i august!!

2. At jeg vant Årets Frivillighetspris i Asker Kommune. Les mer om det HER og HER

 

Høydepunktene er gode minner. Nedturene er historie, så de gidder jeg ikke gå inn på.

Takk 2013 for alle gode minner og for at du gjorde meg sterkere!