Filmen fra VG+

video:bipolarnina

Hallo!

Nå har jeg endelig fått tillatelse til å poste filmen som ligger på VG+. Og hva er vel bedre enn å publisere den på en fredag? Håper dere vil vise den til alle dere kjenner! 🙂

Ønsker alle en megabra helg!

Lik gjerne siden min på Facebook: www.facebook.com/tankekjor

Takk for meg!

Hei fintfolk 🙂

Idag har jeg vært å holdt foredrag for Mental Helse på Grorud og Løkta Aktivitetssenter. For et fantastisk publikum og for en hyggelig gjeng!!

Jeg er så utrolig takknemlig for å få slike forespørsler. Det varmer hele meg!

 

 

I tillegg har jeg benyttet sjansen, da jeg først var i byen, til å møte et par venninner jeg ikke har sett på år og dag! Veldig hyggelig 🙂

Hverdagen er hektisk for tiden, men det er sånn jeg liker det. Trives godt med organisert stress. Utfordringen min er bare å sette av tid til hvile, mat og trening. Jeg jobber med den saken! Lover.

 

Håper alle har det fint og at det går bra for dere som har eksamen om dagen.

Ustabil much? (Ei litta peptalk)

Hei alle sammen!

Først må jeg si gratulerer med dagen som var.


// Foto: Tom Ørbech
 

Etter en finfin langhelg er jeg veldig klar for hverdagen igjen.

Kjenner jeg er en smule ustabil etter lange netter, mye dansing, sosiale ting og mye moro flere dager på rad.

I går var jeg så sliten at jeg vurderte å ta opp med psykologen min at jeg kanskje bør ha en kort innleggelse på noen dager, men ved nærmere ettertanke så tror jeg nok jeg skal klare dette selv.

I tillegg bør jeg kun bruke innleggelser når jeg MÅ, og ikke løpe dit med en gang ting blir litt ustabilt.

// thegirlandthelion.tumblr.com

 

Dette løser jeg ved å ta medisiner i rett tid, rette opp døgnrytmen og legge opp uka med god planlegging og tilrettelegge alle planer slik at jeg får nok hvile.

Haha, høres jo ut som en 90-åring, men det er helt greit.

// http://weheartit.com/entry/56362553/via/letssettheworldonfire?pgx=stemmed_tag_page

 

Trikset mitt er å ikke tenke: “Stakkars meg som ikke kan drikke” “Jeg kan ikke gjøre noen ting fordi jeg er psyk” osv…

Så lenge jeg fortsatt er i stand til å klare å tenke motsatt av det, så legger jeg meg ikke ned. Da fortsetter jeg hverdagen, fortsetter å gjøre ting, men jobber med å ikke gjøre for mye og å sove nok.

Det ER lett å tenke at jeg ikke klarer noenting eller at det er kjipt å måtte ta hensyn til psyken hele tiden, men HEY! Jeg har fått være med på masse moro allikevel!

Jeg når ikke opp til “friske” menneskers nivå, men jeg når høyt nok for meg! Jeg har kommet en laaaaang vei siden jeg ble syk. Før kunne jeg ikke være med på noe som helst nesten…

 

Jeg har vært ute to dager denne helgen, sovet lite + at alt har gått i ett, men jeg har ikke drukket en dråpe alkohol.

Jeg hadde sikkert blitt like sliten av en dag med fyll som jeg ble av hele helgen i edru tilstand. Så, jeg synes det er helt greit å ikke drikke.


// Foto: Privat (NIna 14 år)

Det plager meg heller ikke lenger at jeg ikke kan drikke så ofte som jeg gjerne vil, for jeg har det like gøy uten å drikke og jeg danser fyllefantene av bordet, så da er det greit.

Ja, det har tatt meg en del trening å komme dit at jeg klarer å ha det like gøy på byen uten å drikke!

 

Jeg har en god periode, selvom psyken er litt svekket, men jeg skal nok klare å komme meg gjennom dette også. Måtte bare lufte tankene mine litt for dere.

 

Kommer en liten oppdatering på 17. mai-feiringen min litt senere idag!

Hadde du en fin 17. mai?

16. mai – barnehagenes 17. mai

Hei på deg!

Idag har jeg vært i barnehagen og feiret 17. mai en dag ekstra. Ingenting er som gleden disse barna viser over en sånn dag!

Er ganske sliten nå, fysisk, men det er så sykt verdt det når jeg sitter igjen med alle smilene og klemmene fra barna. Det er helt herlig!


// http://weheartit.com/entry/61360464/via/Another_Brick_In_The_Wall

Jeg er så utrolig glad for at jeg klarer å jobbe litt, og særlig i barnehage. Får så mye glede av det og ekstra deilig er det å føle seg nyttig og litt flink til noe.

Selvom jeg er syk betyr det ikke at jeg ikke duger til noe. Selvom jeg er syk kan jeg gjøre mye og jeg kan gjøre “normale” ting som å jobbe!

 

Ønsker alle en superfin dag i morgen og en fin pinsehelg! 🙂

Sliter skikkelig med å finne ut om jeg skal ha på bunad eller kjole! Hva skal du ha på?

Fremtiden

Hvordan håper du fremtiden din vil være?

Det er egentlig et veldig godt spørsmål! Jeg føler at denne går litt inn i et tidligere innlegg hvor jeg skrev om mine drømmer. Det kan du lese HER.

Jeg håper og tror at fremtiden min er lys. En fremtid fylt med gode minner og gode perioder. Jeg jobber hele tiden for å få en så stabil hverdag som mulig med min diagnose og prognosene er gode. Det er fult mulig å leve et verdifult liv med Bipolar Lidelse.


// Foto: Sondre Sandvik

Jeg håper jeg kan klare meg uten medisiner om noen år, men jeg står heller på en medisin og er stabil enn å ha de høyeste hypomaniene og de dypeste depresjonene.

Så har jeg en bok til på lur som jeg tenker å skrive ut en dag. Jeg ønsker å fortsette å jobbe med å få mer åpenhet om psykisk helse ved å skrive, sette opp forestillinger og rope høyt. Budskapet er viktig og til og med livsviktig for noen. Dette er det jeg brenner for! Derfor vil jeg bruke alle kanaler jeg kan for å nå ut til flest mulig mennesker.

Ellers ønsker jeg meg 2 barn, hus, hund og stasjonsvogn.


// Foto: Anthony Simmons

Jeg håper at jeg en dag kan starte på en utdanning. Gjerne innenfor ungdomsarbeid. Frem til den tid jobber jeg i barnehage og koser meg med det. Har et lite mål om å ta fagbrev i barne og ungdomsarbeid etterhvert.

Hei, hurra! Dette var gøy! 🙂Lik meg på Facebook. Trykk i boksen i høyremargen —->

Følg meg på Instagram: Tankekjor

Et lite tips om angst

Herlig søndag, folkens!

Nå har det vært mye oppmerksomhet de siste dagene og jeg må igjen få lov til å si tusen takk til alle sammen! At dere liker, kommenterer og deler siden min videre betyr bare at jeg gjør NOE riktig. Så igjen, tusen takk, ALLE sammen 🙂

 

Jeg har tidligere skrevet litt om panikkangst. Det kan du lese HER.

Har også skrevet litt generelt om angst som du kan lese HER

 

For en stund siden lå jeg i senga og var urolig. Veldig urolig. Jeg kjente angsten trenge seg på. Samboeren min sov og jeg var “helt alene”. Det var meg mot angsten.

Vanligvis vekker jeg H også holder han rundt meg til jeg blir rolig. Dette fungerer veldig bra, men jeg vil helst klare meg på egenhånd og etter X-antall vekkinger fant jeg ut at jeg måtte prøve å ordne dette selv på et vis… Hvertfall prøve, før jeg vekket han.


// http-//weheartit.com/entry/40791907

Plutselig kom jeg på et triks som jeg hadde hørt en eller annen gang, et eller annet sted.

Fokuser på at det er en blå ball midt i magen din. Pust ut og inn i denne ballen. Se for deg, eller bestem deg på forhånd hvordan denne ballen ser ut. Den kan være akkurat sånn du vil ha den. Det viktigste er at den er konkret og at du fokuserer på den så mye du klarer.

For min del virket dette skikkelig effektivt. Jeg kan ikke love at det funker på alle, men jeg håper at det kan hjelpe noen.

Det kan være vanskelig å huske på denne øvelsen når du kjemper mot angsten. Kanskje kan du snakke med noen rundt deg og fortelle dem om øvelsen, slik at de kan minne deg på det dersom du kjenner på fortegnene.

 

En annen øvelse jeg synes er fin er å visualisere andre følelser. Lukk øynene, forestill deg ro, varme, indre fred og andre gode følelser du har kjent på tidligere. Lat som de er der. Prøv å hent dem frem og virkelig føl dem. Tenk så lite som mulig på angsten og hva som skjer i kroppen din. Bare kjenn på de gode følelsene dine.


// http://weheartit.com/entry/61274873/via/Nairy
 

Som sagt, jeg kan ikke garantere at det funker, men prøv, da vel?

Ha en fortsatt god søndagskveld.

P.S. Les også tipset i kommentarfeltet på dette blogginnlegget. (Bla litt lengre ned på siden så finner du det.)

Hvis du liker siden min blir jeg veldig glad hvis du deler den videre 🙂

Utredning for diagnoser

God fredag 🙂

Fikk en mail for noen dager siden med spørsmål om utredning for bipolar lidelse og tenkte å dele svaret mitt med dere. Sikkert flere lurer på det, tenker jeg.


// http://thegirlandthelion.tumblr.com

Det er flere måter å utrede på, men ingenting er skummelt/farlig. Det jeg synes var mest skummelt var å få diagnosen, men det også ble en befrielse for meg. Jeg visste jo at noe var galt. Les mer om det HER.


// http://thegirlandthelion.tumblr.com

Dersom du skal legges inn for utredning kan dette virke skremmende. Det jeg kan berolige deg med er at de som jobber på sånne steder som oftest er utrolig hyggelige og du vil nok få god hjelp.

De andre innlagte er heller ikke alltid så skumle som man skal ha det til. Flesteparten er som deg og meg og noen er litt rarere enn andre, men ikke skumle.

På seksjoner for utredning er det som regel åpne dører som betyr at de som er innlagt der må være i stand til å gå ut på egenhånd, som igjen betyr at de er ganske oppegående.


// http://thegirlandthelion.tumblr.com

 

Når man er innlagt for utredning får du tett oppfølging. Ofte får du opp til flere samtaler med din behandler der i uka. Ellers snakker du så mye det passer deg med de ansatte.

Grunnen til at man legges inn for utredning er for å observere oppførsel, søvn, spisevaner og typiske trekk for ulike diagnoser.


// http://thegirlandthelion.tumblr.com

 

Det alle må igjennom for å få en diagnose er en hel haug med spørreskjemaer. Det går på alt fra oppvekst og opplevelser til oppførsel og tankegang. Ikke noe annet enn at du svarer på spørsmålene og snakker med behandleren din om det.

Det blir tatt blodprøver for å sjekke lavt stoffskifte, migrene og andre ting som kan påvirke psyken vår. Dersom det vises resultater av dem, kan det vært hele eller deler av  årsaken til at du sliter psykisk.


// http://thegirlandthelion.tumblr.com

 

I tillegg bør man ha et par besøk på somatisk sykehus. Det er for å ta undersøkelser av hjernen. Da blir det bestilt time og undersøkelsene blir gjort på en times tid. Du må altså ikke legges inn på sykehus for disse undersøkelsene.

Selv tok jeg to slike undersøkelser. EEG og MR. På EEG-undersøkelse får du noen knotter med gele rundt om kring på hodet og i panna. På MR-Undersøkelser blir du lagt i en trommel. Til den kan du ta med deg en egen CD som du får høre på inni der mens de jobber. Jeg hadde med meg BigBang CDen min og synes egentlig ikke det var så ille. Jeg har litt klaustrofobi, men de var veldig flinke med å berolige meg.

Hva disse undersøkelsene egentlig gjør er jeg litt usikker på, men det sjekkes hvertfall at ikke du har noen hjernefeil som også kunne ha påvirket din psykiske helse.

Ingen av undersøkelsene gjør fysisk vondt og du trenger ikke snakke om dine personlige problemer til disse menneskene. De skal kun sjekke hjernen din.


// http://thegirlandthelion.tumblr.com

 

SÅ kommer den testen jeg synes var skikkelig morsom. Nevropsykologisk test, eller noe i den duren. Hos en nevropsykolog sjekkes det blandt annet hvordan hukommelse, reaksjonsevne og oppmerksomhet du har.

Her får du en haug med morsomme oppgaver som å skrive en liten historie, huske en rekke navn som blir lest opp og egentlig mange oppgaver vi hadde på barneskolen.

Det er ikke noe press om prestasjon og det er kun deg og en annen i rommet. I denne undersøkelsen er det IKKE meningen at du skal få til alt.

Denne undersøkelsen gjorde jeg på 2×2 timer. Øvelsene tar mye energi og for å få et riktig resultat skal du ikke være for sliten underveis. Derfor deles ofte økten opp i 2 omganger på ulike dager slik at du kan hvile litt i mellom. Det går også an å dele det opp i kortere bolker og ta det over flere dager. Det kommer an på din psykiske helse der og da. Dette blir du enig med nevropsykologen om.


// http://blingme.tumblr.com

 

Resultatene av alle testene blir sendt til din behandler og jeg kan forsikre deg om at du ikke kommer til å forstå så mye av dem når du ser dem.

Arket er bare en haug av koder og vanskelige ord. Godt at vi har faglærte som oversetter for oss, dersom det er ønskelig.


// http://thegirlandthelion.tumblr.com

 

UTREDNING UTEN INNLEGGELSE

Det er også veldig mange som blir utredet uten å måtte legges inn. Da er det psykologen/psykiateren din ute som gjør denne jobben.

Det blir allikevel tatt EEG, MR og Nevrotest, men du slipper innleggelsen. Det som ofte avgjør om du bør legges inn for utredning eller ikke er hvor godt din psykolog kjenner deg og hvor godt du fungerer ute. Sliter du mye med hverdagen og trenger en innleggelse i utgangspunktet er det mange som slår to fluer i en smekk og legges inn for behandlig OG utredning.

En innleggelse for utredning kan ta alt fra 2 til 6 måneder. Tid er veldig vanskelig å gi deg et svar på, for det er veldig individuelt.


// http://thegirlandthelion.tumblr.com

 

Dersom du får en diagnose er det vanlig å starte medisineringen under samme innleggelse. De fleste psykiatere vil gjerne ha deg innlagt til opptrapping er i gang, men dette er også veldig individuelt.

Dette er fordi medisiner er sterke saker og det er veldig fint å bli observert under opptrapping tilfelle noe ikke skulle virket som det skal. Det er mange behandlere som ikke mener at behandlingen på institusjon er fullført før riktig medisin har tatt effekt og vist resultater. Jeg mener det er en veldig god holdning!

Det er fult mulig å trappe opp medisinering ute også. Mange gjør det, men da med tett oppfølging av lege eller psykiater.

 

Håper dette var litt til hjelp? Bare spør om det er mer dere lurer på!

Ønsker alle sammen en riktig god helg!

Silje Benedikte Stiftelsen

Det er lenge siden jeg har skrevet. Jeg har trengt tid. Tid til å fordøye en fantastisk fin og forferdelig film.

Du kan se filmen om Silje Benedikte HER.


// https://www.facebook.com/SiljeBenediktesStiftelsen

Jeg sitter tom. Jeg har ikke ord. At noen mennesker må oppleve en spinn av så mye forferdelig. At noen må være pårørende.

Det var vondt å se denne filmen. Den traff meg midt i hjerterota. Jeg synes det er helt utrolig vondt å vite at noen må gå igjennom det denne jenta og hennes pårørende måtte/må.

 

Jeg ønsker å dele dette med dere av mange grunner, men den største er at denne stemmen må bli hørt.

Foreldrene gjør en hederlig innsats for deres datter og hennes rettferdighet.


// graven til Silje. https://www.facebook.com/SiljeBenediktesStiftelsen

Vi må bare fortsette å jobbe på med å være åpne om psykisk helse. En dag må all denne tabuen snu!

 

Du kan besøke Silje Benedikte Stiftelsen på Facebook for å se og lese mer.

https://www.facebook.com/SiljeBenediktesStiftelsen

Max Manus og meg

Heisann!

Dette er kjempeteit, men i mine øyne kjempesmart. For din del kan det bikke to veier: enten så skjønner du hva jeg mener, eller så forstår du ikke helt sammenhengen og synes jeg er kjempeteit. Det er opp til hver enkelt å dømme, men jeg synes jeg er kjempelur!

 

I kveld har C og jeg hatt historietimer. Vi har sittet i mange timer med først filmen Max Manus, så ekstramatriell og historien rundt. Kjempespennende!

Det forundrer meg litt at hver gang jeg hadde historie på skolen, syntes jeg det var veldig interessant. Jeg leste alltid stoffet grundig og slo personlig rekord i karakter for samfunnsfag da vi hadde dette emnet. Sånn var det både på ungdomsskolen og videregående.

Da vi skulle se filmen idag, husket jeg nesten ingenting. Jeg har sikkert hørt hele historien opp til flere ganger før, men opplevde alt som om det var nytt.

(Bilder kan bedra!)

 

Totalt irrelevant for poenget med dette blogginnlegget, men her kommer det fine!

Noen vil nok si at dette ikke kan sammenliknes, men jeg gjør det allikevel.

I filmen Max Manus følger vi hovedpersonen og hans medhjelpere gjennom en rekke tøffe oppdrag. Vi får se dem forandre utfallet av aksjoner og vi får se dem utrette en hel del.


// http://tromsoby.no/node/4811


// http://montages.no/2009/04/montages-tar-deg-bak-kulissene-til-max-manus/

 

Mot slutten av filmen bryter Max Manus ut i fortvilelse over at han verken har jobb eller utdanning.

Jeg tenkte umiddelbart: “Men du har jo utrettet MASSE du kan være stolt over allikevel, og som har satt spor i mange tusen mennesker og i Norgeshistorien.”


// http://www.dagbladet.no/kultur/2009/01/19/562397.html
 

Sekundet etter tenkte jeg på mitt eget liv. Jeg har sagt akkurat den setningen så mange ganger. Den ligger alltid og ulmer i tankene mine og den ligger fremst på tunga når jeg kritiserer meg selv.

Det slo meg nok en gang hardt og brutalt at det samme er med meg. Jeg gjør mye bra, men til syvende og sist kommer jeg ikke noe lenger med det.


// http://thegirlandthelion.tumblr.com

Det ble stille og svart i topplokket før noe eller noen brutalt skudde på flombelysningen.

Jeg har ikke skrevet Norgeshistorie, men jeg vet jeg har rørt ved mange mennesker der ute ved å skrive min egen historie. Jeg har ikke satt stopper for krigen, men jeg har satt stopper for min egen krig. Jeg har ikke nådd ut til 3 millioner mennesker med hemmelige aviser, men jeg har hvertfall over 900 følgere på Facebooksiden min.

Jeg gjør mye fint og jeg er med på å snu en trend. Jeg utretter store ting for meg selv. Og selvom jeg ikke har en 100% jobb eller studerer som mine gjevnaldrene gjør, bidrar jeg allikevel. 

 

Bare se selv:

Bok

Foredrag

Blogg

Avisintervjuer og skoleoppgaver

Forestillinger

 

Og jeg må jo ha gjort noe riktig når…

Årets blogg 2012 – Budstikka

 

SLÅ DETTE DU MAX MANUS!!!

(Jeg vet at dette ble litt skrytete, men det var meningen!)

… og det har jeg absolutt klart!

 

Jeg var (og er fortsatt) veldig i tvil om jeg skulle dele dette med dere, så nå håper jeg ikke at dere sitter å himler med øynene, men heller klapper i hendene (og slenger inn en kommentar om hvor smart jeg var!)