Tøff dag

Jeg skriver lite om dagen fordi dagene er litt tunge. Det er november og mørkt og jeg er sikkert ikke alene om lange, tunge dager. Jeg ilker ikke å bare skrive om tunge dager. Jeg liker å skrive om tunge dager, som jeg kom meg ut av, og hvordan. Det er mye mer motiverende både for dere og for meg.

 

Dagen idag har vært litt ekstra tøff. Av flere grunner.

Jeg oppdaget nå at jeg ikke tok medisin igår. Ikke rart jeg aldri fikk sove og at jeg har hatt ekle abstinenser idag. Det har skjedd meg en gang før på 2 år og det er skikkelig ubehagelig.


// http://weheartit.com/entry/88311498/via/marianabarrantes5

Nå går frk. Ørbech ned for telling, men svømmer som en hund for å holde meg oppe. Ikke fordi jeg glemte medisinen igår, men det hjelper nok ikke.

Jeg nekter å gå ned i kjellern. Det er så mørkt og trist der. Jeg passer mye bedre til å være frisk.


// Helle Gannestad/ VG

 

Nå vil jeg si at jeg er ganske erfaren når det kommer til depresjon. Derfor sier jeg meg fornøyd nå, som jeg bare er litt deprimert. Det gjør ikke noe. Jeg skal komme meg ut av det. Så lenge jeg står opp om morningen, er jeg fornøyd. Jeg blir rastløs av å bare ligge på sofaen. Det er et godt tegn.

Det hjelper nok også veldig at vi har passet to hunder. Den ene er her ennå og de får meg tl å smile. Enda et godt tegn.


Først passet vi denne gode bamsen! @tankekjor

 

De har fått meg ut av senga hver dag, og ut på tur. To gode, gamle tips mot depresjon. Og hvem er det som ikke smiler til en sånn liten knøtt som dette da?

Vi koser ganske mye!

 

Denne milde depresjonene har vart ganske lenge nå. Gått mye opp og ned, men så lenge det går fra “normalt” stemningsleie og ned til mild depresjon, er det absolutt overkommelig.

Jeg får bare utføre de viktigste punktene på kriseplanen:

– Spise nok

– Sove 8-9 timer (ikke mer, selvom det er fristende)

– Komme meg litt ut (litt lettere med en hund)

– Jobbe 2 dager i uken, kanskje 3 (glemme meg selv litt. DEILIG!)

– Være sosial, men ikke for mye

– Prøve å nyte alene tid med serier og andre gledesgivende ting (som å gå tur med knøtten)

 

Jeg vet nå at jeg må gjøre noen tiltak for å ikke havne der nede igjen, og det skal jeg gjøre. Alt for å ikke bli innlagt og så lenge jeg er oppe og går i løpet av dagen, smiler litt og puster rolig, holder jeg meg utenfor.

Det skal nevnes at jeg sliter en del med fysiske smerter også. Jeg vil komme tilbake til det senere, men det gjør ikke hverdagen lettere.

 

Jeg drømmer litt om en liten firbent en så lenge…


// ethereo.tumblr.com/

… egentlig en stor en! En bamse! Men de små er også søte. Kjære penger… Rain down on me!

 

Jeg føler at jeg gjentar meg selv litt. Beklager det, faste lesere. Men det er litt godt for meg å sette ord på følelsene og minne meg selv på de små tingene jeg selv kan gjøre for å komme meg på bena igjen. Håper dere overlever?

Jeg kan jo nevne at jeg har vært en tur i lokalavisen til Folldal Kommune, og at dere kan lese kortversjonen på http://www.folldalsportalen.no (bare bla litt ned på siden). Det er nytt da, hvertfall.

(Eller faktisk ikke nytt heller, men nytt for de fleste av dere)

Et sterkt møte med Maria Mena

Den hvite skikkelsen  der nede…

… Det er en dame som har vært med meg fra min usikre pubertet og frem til idag. Hennes oppgave har vært å sette ord på følelsene mine gjennom vanskelige tider og gi meg styrke.

Hun har vært en stor del av livet mitt i mange år, uten at hun vet det selv.


// http://smashradio.no/ny-musikk-denne-uka-2/

I går hadde denne fantastiske damen konsert på Sentrum Scene i Oslo. Jeg var der. På min første konsert med mitt forbilde fra ungdomstiden.

Jeg hadde gledet meg veldig til denne konserten, uten å tenke så mye på hva jeg gikk til. Det skulle bli en fin konsert, hvor jeg endelig skulle få høre noen av sangene hennes live.

Det var så utrolig mye mer enn det!


@akam1k3

Sangene til Maria Mena har festet seg i ryggmargen min og bringer frem så utrolig mange minner på godt og vondt.

En del av sangene hennes får meg til å kjenne på mine værste psykiske smerter. En del av sangene hennes brer seg ut i kroppen min og gir meg styrke og nytt mot.

Fordi hun setter ord på følelser jeg aldri selv har klart å sette ord på. Ekte tekster. Ekte artist. 


// girlandthelion.tublr.com

Jeg var ikke klar over at noen av låtene kom til å bringe fortiden tilbake så sterkt.

De fikk meg til å virkelig kjenne på smerten jeg opplevde som ungdom. Allikevel var setlisten lagt opp på en perfekt måte. Med hennes nyere låter, som jeg forbinder med ny styrke, var kombinasjonen perfekt. En låt og tusen tårer, ny låt, smil, håp og styrke. Det var de siste følelsene jeg gikk ut fra konserten med.

 
// http://www.designzzz.com/little-things-with-big-inspiration-photography/

 

Hele budskapet ble, for meg, at uansett hvor nede jeg kan være, finnes det alltid rom for ny styrke.


// http://thesidetalk.wordpress.com/2011/01/28/good-morning-cup-cakes/

 

Min aller første spillelise på Spottify het “Depp”. Den har jeg dyrket og listen har blitt lang.

Etter mange år som psykisk syk, slo det meg først igår at jeg også trenger en viktigere liste. “Styrke“. Det er på den listen en del av Maria Menas sanger skal inn, i tillegg til at noen av hennes gamle låter har fått en ny betydning for meg med årene.

Disse sangene skal flyttes over, og skal kunne minne meg om smerten, men gi meg styrken jeg trenger for å reise meg igjen.

“And all this time

Ohhh all this time

You have had it in you

You just sometimes need a push”

// girlandthelion.tumblr.com

 

Hun har passion og hun er fortsatt mitt forbilde.

Hei verden!

Etter 100 liter te, 15 hvitløk, 3 kg ingefær, 12 nesesprayer og 3 sesonger av Hart of Dixie, begynner jeg å bli litt friskere og klar for å ta skrittet ut i verden igjen.

Kan hende jeg må holde meg hjemmet et par dager til på grunn av sår under nesa, men verden sitter jeg med på fanget akkurat nå, i form av en MacBook Air.


// blingme.tumblr.com

Jeg har kjedet vettet av meg, selvom serien var spennende og jeg har lidd av alle aktivitetene som er postet på Facebook fordi det er så kjedelig å være syk.

Jeg kunne sikkert sett 3 sesonger av Hart of Dixie og storkost meg, men i kombinasjon av selvmedlidenhet var det ikke så underholdende som den kunne ha vært.

Uansett! Nå har jeg flere gode innlegg på lur, men jeg må grave litt etter inspirasjonen og motivasjonen først.


// eatyourfruitandveggies.blogspot.no/2012/07/motivation-where-are-you.html

 

(Følg meg på Facebook så får du bilder og tanker som ikke alltid deles her på bloggen) TRYKK HER!

Ha en fortsatt fin dag, alle sammen 🙂

Gode teknikker å bruke i hverdagen

Da jeg gikk på kurs i depresjonsmestring jobbet vi en del med teknikker vi kan bruke for å stoppe tankekjør, endre tankemønster eller bli mer bevisst på hva vi tenker.

Jeg ønsker å dele noen av de teknikkene med dere. Det er nok mange som kan trenge noen hjelpemidler i hverdagen. Syk, eller ikke! Jeg tror alle kan ha nytte av det.


// weheartit.com/entry/83218113/explore?context_user=allfreedom

Min anbefaling er å prøve ut en og en. Velg deg ut et av punktene som du tenker kan passe for deg og prøv det ut i ulike settinger og over en liten periode. Funker den ikke så bra, velg en annen.

Det kan virke unaturlig og nytt i starten, men etter at du har gjort det noen ganger kan du kanskje merke at det virker bedre og bedre. 

Vi er alle veldig forskjellige og ulike hjelpemidler kan funke kjempebra på en person, og ikke like bra på en annen. Så prøv å finne de teknikkene som passer deg og hverdagen din best.

// girlandthelion.tumblr.com

 

1. Indre stemme

Bruk din indre dialog aktivt. Snakk til deg selv på en god måte. Fortell deg selv hva du gjør bra, trøst deg selv når du trenger det. Gjennom dette oppnår du økt fokus på det som er bra. Kanskje det hjelper og skrive ned dialogen også?

 

2. Privat trener

Forestill deg at du har en instruktør ved din side som gir deg råd, bekrefter, roser og trøster. Denne treneren er både billig og på jobb hele døgnet.

 

3. Minnekort

Lag noen kort med utsagn som er morsomme, gode, støttende, motiverende, trøstende osv. Bruk kortene i bestemte situasjoner når du trenger det.

 

4. Dagsoppsummering

Før du sovner om kvelden, tenk på de tre beste tingene som har skjedd i løpet av dagen. (Dette kan også gjerne skrives ned)

 

5. Markedsføring

Tenk på dine gode sider og hvordan du ville ha fremstilt dem på en salgsplakat for deg selv. Tenk også på noen gode sider du kunne ha hatt.

 

6. Tankestopp

Rop “STOPP” høyt eller inni deg for å komme ut av en tankerekke som bidrar til negativitet eller som ødelegger noe positivt som skjer.

 

8. Tankeflytting

Skift bevisst tema til noe annet for å komme ut av en “ond sirkel”

 

9. Mirakelspørsmålet

Still deg selv dette spørsmålet en dag du trenger å endre stemning. “Hvis jeg våknet i morgen og alt var godt. Hvordan hadde det føltes? Hva hadde jeg gjort da?”

 

10. Perspektivforflytning

Still deg spørsmålet: Hvis en venn var i denne situasjonen og spurte om råd, hvilket råd hadde du gitt?

 

11. Tid for tanker

I perioder kan vi ha mange bekymringer. Disse kan ta stor plass i hverdagen vår. Flere bekymringer kan kværne fælt i hodet og ta mye energi. Til slutt kan grubling i seg selv bli et problem ved at det er tankene, ikke problemet, som skaper ubehag. Sett av tid til å tenke på eller drøfte ett problem av gangen.  Bestem deg for en tid på døgnet hvor du setter deg ned å lar tankene få plass. Om de dukker opp ellers om dagen, si til deg selv at det får vente. 

 

12.  Skriv ned tankene

Skriv ned tankene eller det som plager deg. Det hjelper deg å få det ut av hodet for en stund. Skriv akkurat det du tenker uten å bry deg om formulering og skrivefeil. La tankene strømme ned på arket. Du velger selv om du vil lese det igjen noen gang, eller ikke.

 

13.  I verste fall

Hvis det ender sånn som du frykter; hva er det verste som da kan hende? Ofte er det slik at konsekvensene er mindre alvorlige enn frykten og bekymringene.

 

14. Etterpå

Se for deg hvordan du vil ha det når dette er over. Forestill deg at problemet er løst og bekymringene er over. Hvordan vil du da ha det?

 

15. Flytt fokus

Vektlegg andre sider av situasjonen, slik at fokuset flyttes og du betrakter hendelser eller situasjoner på en ny måte.

 

De fleste av disse punktene kan gjøres både i hodet ditt og skriftlig. Det er bare fantasien som stopper deg. 

Lykke til 🙂