En fantastisk person

For en stund siden fikk jeg en mail. En fantastisk mail. Så fantastisk at jeg måtte spørre om å få dele den med dere her på bloggen.

Jeg får tårer i øynene og blir ekstremt rørt hver eneste gang jeg leser den. Slike mailer betyr mye. Veldig mye. Jeg kjenner ikke en gang personen personlig.


// http://atchat.free.fr/graphics/greetings_and_wishes/thank_you/?p=1

 

Jeg har (selvfølgelig) fått tillatelse av personen til å legge ut deler av mailen.

 

Hei Nina!

Først av alt vil jeg bare sende deg en takk for tips du deler på bloggen din! Jeg vil bare fortelle deg en ting DU hjalp meg med 🙂

Jeg har slitt mange år med alvorlig sykdom. En sykdom som gjorde at jeg ofte falt om på offentlige steder. Det gikk rundt to uker etter diagnosen, og jeg begynte å få ganske store symptomer på angst. Den kom gjerne i store folkemengder, men også særlig i dagligvarebutikker. Svettet som bare det, redsel for å falle om, og ikke minst en klump i halsen som virkelig ville ut. Jeg måtte ringe en av foreldrene mine eller kjæresten hver gang. Det gjorde så vondt at jeg i tide og utide måtte be foreldrene mine om å handle for meg.

Men – Jeg har fulgt med på bloggen din i lang tid. Og etter en stund med dette leste jeg igjennom mye av det du har skrevet ned. Spesielt det om angst og søvnvansker. Og jeg har bare en ting å si. Mirakel!

Foreldrene mine har spurt hvordan jeg kom meg ut av angsten, men også hvorfor jeg aldri ringer dem. Og jeg har fortalt at jeg har brukt rådene du har skrevet. Da jeg viste moren min bloggen din og tipsene, så sa hun at det er slike mennesker som imponerer henne. Foreldrene mine hadde mobiltelefonene i beredskap, både på jobb og fest.


// weheartit.com/entry/57417805/search?page=4&query=friends&sort=most_popular

Men i dag går det ufattelig mye bedre med angst 🙂  Heldigvis. Jeg bruker som sagt rådene i hverdagen.

Jeg ville skrive til deg, av den grunnen at jeg kom meg videre etter år med anfall og mye ambulanse. Skrekken og “flauheten” over at jeg falt om var det som plaget meg helt grusomt. Nå er det som sagt ufattelig deilig bare å gå på butikken 🙂 Og det er kun takket være rådene dine! Sover bedre på natten i tillegg, fordi jeg bruker dine tips.

Du er fantastisk, og jeg har enormt med respekt for deg! Igjen – Tusen takk 🙂

Jeg må bare få lov å si tusen takk, Nina! Jeg er deg evig takknemlig!

Stor klem

 

Til dette fantastiske mennesket og til alle dere andre som mailer og kommenterer har jeg bare en ting å si:

Dere varmer hjertet mitt med alt dere skriver og jeg blir ufatterlig rørt av hvor mange fine ord og tanker dere deler med meg. TAKK <3

 

Ønsker alle der ute fine dager fremover! Vi får håpe solen har kommet for å bli 🙂

Smil fra

Jeg tar ferie

Da var huset vasket, bagen pakket og vi er klare for nok en hyttetur. Nå som vi har kjøpt leilighet blir det ikke så mye penger til ferie, så da må vi dra nytte av Norges natur og hyttebesøk. Det går faktisk overraskende bra!

 

Jeg har gledet meg til denne turen lenge og gleder meg til å chille max med gode venner, langt fra sivilisasjon. Magen min gleder seg også.. Den lever sitt eget liv og gir meg mageknip fordi jeg gleder meg så mye. Sånn har magen min vært siden jeg var liten.

Du har kanskje lest at den lever sitt eget liv når jeg gruer meg til ting (Hvis ikke kan du lese det HER), men den gir meg også mageknip når det er noe jeg gleder meg skikkelig til.

 

Da jeg gikk på barneskolen hendte det stadig vekk at jeg ikke fikk vært med på ting fordi jeg hadde vondt i magen. Jeg gleder meg så mye til nissefest og karneval at jeg fikk vondt i magen og måtte bli hjemme. Ironisk?

Gjennom årene har jeg hvertfall lært at med en gang jeg faktisk drar på ting jeg gleder meg til, forsvinner mageknipet med en gang. Heldigvis.

 

Nå skal jeg pakke meg helt ferdig og legge meg tidlig så det blir fortere i morgen.


// weheartit.com/entry/69102330/search?query=depressed

 

Det kommer nok ikke noen blogginnlegg den kommende uken. Nå tar jeg ferie fra facebook, blogg, mail og all elektronikk.

Eller nesten, da…

Du kan fortsatt følge meg på Instagram. Der kommer jeg til å oppdatere litt innimellom for å vise dere et vakkert stykke Norge og hvor mye jeg koser meg.

Instagram: Tankekjor


// weheartit.com/entry/69084947/search?page=7&query=sea

Ønsker alle en fantastisk uke, enten om du jobber eller har ferie 🙂

Endelig svar på spørsmålsrunden DEL 1

Nå er det på tide at dere får svar på spørsmålene dere har stilt. Det var ikke så mange som jeg kanskje hadde håpet, men det var noen og dere skal selvfølgelig få svar!

Beklager at det har tatt så lang tid å svare!

 

1. Har du perioder der du bare er deppa, og ingenting hjelper?

Ja, de dypeste depresjonene mine er ofte sånn. Da blir jeg bare liggende i senga og stirre i veggen. Det kan ta meg alt fra 2 dager til 2 måneder og komme meg et hakk opp til der hvor jeg faktisk blir med på ting eller lar meg inspirere. Så går det bare oppover fra der!

Tidperioden avgjøres ofte av hvor lenge jeg har gått og “pusha” depresjonen før jeg har fått hjelp eller om jeg har hatt mye å gjøre i perioden før depresjonen melder sin ankomst.

Det viktigste som blir gjort i slike perioder er at nettverket rundt stiller opp. Drar meg ut av senga, får meg med på ting, osv. Uten mitt gode nettverk, både i helsevesenet og med familie, hadde jeg ikke vært der jeg er idag.


// www.blingme.tumblr.com

 

2. Når du er nedfor, har du noe som får deg i godt humør igjen?

I mine øyne er det forskjell på å være nedfor og å være deprimert.

Når jeg er nedfor hjelper det å komme seg ut, være med venner, fysisk aktivitet og å kjenne at jeg mestrer daglige akiviteter. Da kommer jeg meg fort på bena igjen.

Når jeg er deprimert er det ikke så mye som hjelper, men venner og familie er flinke til å ta meg med på små, hyggelige ting eller bare komme på besøk. Det pleier å være en bitteliten glede i en nok så svart hverdag.

Ellers prøver jeg å gjøre små ting som gir meg glede. Ser gode filmer, leser sitater og googler etter fine bilder som gir meg styrke.


// http://weheartit.com/entry/68931948/search?query=little+things

 

3. Har du noen gang hatt Rapid Cycling? Evt. hvordan mestrer du det?

Rapid Cycling er, etter hva jeg har forstått, det samme som en “blandet episode”. Det har jeg hatt, opp til flere ganger, men det er sjeldent jeg er innlagt for det. Som oftest går det over i en mani eller depresjon – og først DA trenger jeg hjelp.

En blandet episode er en periode hvor jeg har både maniske og depressive symptomer. Flest depressive i mitt tilfelle, men noen hypomane også.

Jeg har skrevet et blogginnlegg under en innleggelse hvor jeg hadde en blandet episode som du kan lese HER.

Det er disse periodene jeg kjenner minst ved min egen diagnose. Jeg har ofte kortere blandede episoder, men de er veldig difuse for meg. Naturlig nok, fordi det skjer mye i topplokket på en gang og det er vanskelig å få tak i det som skjer der oppe.


// weheartit.com/entry/67027116/via/AntoRosati

 

Umiddelbare mestringstips for blandet episode/Rapid Cycling:

– Prøv å ha en så stabil og forutsigbar dagsplan som overhodet mulig.

– Prøv å rasjonere tankene og la dem vandre litt. Det er slitsomt å være i en slik episode fordi det er vanskelig for kroppen å forholde seg til. Derfor er det lurt å øve på å bare være tilstede og akseptere at tankene er litt på bærtur akkurat da.

– Ta medisiner til fast tid (hvis du går på medisiner)

– Prøv i perioder å jobbe med skillet mellom deg og de depressive/maniske tendensene slik at du blir mer klar over hva som er deg og hva som er episoden. Det roer hvertfall meg litt å vite hva som er hva, men husk å slipp det litt løs noen ganger også.

– Skriv eller snakk om hvordan du har det. Gjerne med en psykolog som kan hjelpe deg å sortere alt sammen.

– Det går over! Uansett hvor slitsomt det kan føles så vet vi at det går over, selvom det kan være vanskelig å huske på.

 

Som sagt, så er jeg ikke så dreven på disse episodene selv, så det er litt vanskelig å komme med konkrete råd. Håper dette var litt til hjelp?


// ithink-illmissyou4ever.tumblr.com

 

4. Hvis du har angst? Hvordan opplever du den?

Jeg slet mye med generell angst før, men jeg har jobbet meg ut av det slik at det ikke plager meg like mye i hverdagen. Når jeg er deprimert dukker angsten allikevel opp til tider med hjertebank og fysiske “vondter”. Dette mestrer jeg med pusteøvelser og distraksjon.

Det jeg har slitt mest med det siste året er panikkangst når jeg drikker alkohol (derfor drikker jeg sjelden alkohol). Panikkangst og mestring kan du lese mer om HER.

Et par tips som jeg selv bruker ved angst kan du lese HER.

Tips og råd til deg som sliter med angst kan du lese HER.


// blingme.tumlr.com

 

5. Er du singel?

Nei. Les mer om min sivilstatus HER. Kan jo legge til at vi nettopp har kjøpt leilighet 🙂


// Privat

 

Spør gjerne mer hvis du lurer på noe!

God natt 🙂

Fine sitater

Jeg vil egentlig bare dele litt inspirasjon med dere. Når jeg er deprimert bruker jeg mye tid på bilder og sitater.

Det gir meg håp og styrke.

Denne gangen deler jeg ikke fordi jeg er deprimert, men fordi det forstatt gir meg styrke i hverdagen.

Kanskje det kan gi deg en god følelse også?

 

Hvis du vil ha mer av dette, kan du trykke HER.

Da kommer du til kategorien “Fint” på bloggen min.

Der lagrer jeg alt av bilder, sitater og korte filmer som har inspirert meg.

Å være i balanse

Det har roet seg litt i hodet og ting faller mer og mer på plass. Jeg er stort sett i balanse, med noen unntak.

At det snur så fort er motiverende og viser meg at jeg har kommet veldig langt i prosessen “kjenn meg selv og kroppen min”.  Jeg prøver å tenke på konkrete tiltak jeg har gjort for å få det til.

 

  

I ettertid av flyttingen har jeg sett at mye av den sterke reaksjonen min kom av at jeg mistet kontrollen. På alt, på en gang. Jeg ble “tvunget” ut  av balanse.

Ting ble flyttet og fjernet rundt meg og alt skjedde, som sagt, på en gang. Det gikk rett og slett ikke an å ha kontroll på noe som helst.

Da jeg er en jente som trenger å ha kontroll på alt som skjer i livet mitt, ble dette vanskelig å takle.

 


// http://simpsons.wikia.com/wiki/File:Ling_taken_away.png 

  

For å finne tilbake balansen har jeg bevisst:

– Begynt i det små å ta tilbake kontrollen der det er mulig

– Jobbet med tankegangen min og prøvd å roe tankene så godt det går

– Distrahert meg med internett. Finn.no, serier, lest blogger ++

– Kommet delvis i orden hos pappa og har landet litt

– Prøvd å sortere tankene med stikkord på papir

– Hørt på glad musikk

I tillegg hjelper det selvfølgelig mye at flytteprosessen (for denne gang) er over og vi har levert nøklene til leiligheten.

 


// weheartit.com/entry/65726828/via/Loooveyaa?pgx=EntryNotBoxed

 

 

Det jeg har jobbet mest bevisst med er at jeg har snakket nok om følelsene rundt alle de gigantiske endringene i livet mitt, men ikke for mye.

Noen ganger kan jeg faktisk prate så mye om følelsene/tankene mine at jeg selv fremprovoserer en episode.

Jeg har klart å finne en gylden middelvei denne gangen og vært flink til å si fra når det er nok snakk. Ikke fordi folk blander seg for mye. Det er hyggelig at folk spør og bryr seg. Det kan like godt være meg som tar opp temaet og aldri avslutter samtalen, eller det kan være spørsmål som blir stilt som jeg svarer ukritisk på.

 

// weheartit.com/entry/65917573/via/Rozakicou?pgx=EntryNotBoxed

 

Dette er en ting jeg selv ikke har vært bevisst på før nylig. Jeg har kjent på kroppen når det er behov for å snakke litt og når det ikke er det.

Det har selvfølgelig vært både hyggelig og fint at vennene mine spør – jeg liker det! Men det har vært godt å kunne svare at jeg ikke orker å snakke om det nå.

Det er en utfordring å kjenne på kroppen hva man orker og ikke orker. Det er en enda større utfordring å kjenne det på tanker og følelser.

– Men øvelse gjør mester, har jeg hørt!

 


// Foto: Privat. (Litt teit bilde, I know! Men sitatet passet med uttrykket mitt synes jeg, hihi)

 

Da genstår det bare å ønske alle en fortsatt fin uke 🙂

(Vil du ha oppdateringer, sitater, tips og triks og fine bilder? Følg meg på Facebook da veeel. www.facebook.com/tankekjor – eller TRYKK HER)

Sverige og tanker i natten

Dagene går i berg og dalbane. Ene timen er det bra og ingen bekymringer, andre timen er det nedtur. Jeg prøver å holde meg litt i aktivitet og gjøre hyggelige ting.

Idag fikk H og jeg være med et vennepar til Sverige. Det var en positiv opplevelse for meg og jeg fikk tenke på noe annet for noen timer (og svidd av noen kroner!!).

Vi fant denne på veien! Haha! Her gidder vi ikle gjøre mer enn vi må, nei!

Det er en slitsom periode nå som vi bor litt her og der og på “pikerommet”, men jeg prøver å ta vare på alle de positive tingene som skjer rundt meg og nyter de gode timene.

Selvfølgelig holder det meg ganske oppe at vi snart skal flytte. Hvis ikke så tror jeg ting hadde raknet litt etter litt. Men nå har jeg noe veldig fint å se frem til om ikke så alt for lenge og jeg skal nok klare å holde meg på bena til flyttingen er overstått. Da kan jeg endelig slappe skikkelig av og nyte friheten. Håper jeg.

Selvom jeg gleder meg veldig prøver jeg å ta en dag av gangen.

Dette var et mobilblogginnlegg. Funker det? Og hva synes du om det nye designet?

Natta 🙂

Hodet sprenger – hypomani

Hodet holder på å sprenge. Jeg finner Ikke ro i noen ting. Jeg skal prøve å sette litt ord på tilværelsen.


// weheartit.com/entry/63481799
 

Jeg vet ikke om jeg har skrevet det, men vi har altså kjøpt oss leilighet. Helt samtidig flyttet vi ut av leiligheten vi leide og flyttet inn hos pappa i en mellomfase. Da startet kaoset..

Tidligere skrev jeg om kaos i topplokket. Hvis du ikke har lest det, kan du lese det HER. – Det gir nok mer mening videre i dette innlegget også.

 

Rett etter alt dette var det, som skrevet, overload i hodet og jeg var sliten. I tillegg hadde jeg noen reaksjoner inni meg som jeg aldri helt klarte å definere hva var.

Jeg valgte å fortsette feriehverdagen, hvile og ikke tenke så mye på det eller kjenne så godt etter. Samtidig vurderte jeg en innleggelse bare for å stabilisere hverdagen og komme meg i balanse igjen.

Det har jeg vurdert en tid, men har samtidig ikke følt at jeg har hatt så stort behov for det akkurat nå. 


// blingme.tumblr.com

 

Grunnen til at jeg har vurdert innleggelse er fordi jeg har følt meg sliten, deprimert og i ubalanse.

Jeg har skrevet et innlegg om dette rett etter “Følelser som tar overhånd”, men postet det aldri fordi jeg var så usikker på hva som egentlig skjedde inni meg.

Humøret mitt har gått opp og ned som en jojo og jeg har bare valset gjennom hverdagen, uten å ense noe som helst, som en beskyttelsesmekanisme.

Jeg tenkte først at jeg var deprimert fordi det er det jeg som oftest blir etter store påkjenninger. Det er den tilstanden jeg kjenner best og er mest klar over. Derfor tror jeg alltid først at jeg er deprimert, men så finner jeg ut at jeg er det stikk motsatte. Rart egentlig.


// thegirlandthelion.tumblr.com

 

De siste 6-7 dagene har vært nok så hypomane. Det gikk opp for meg nå, i kveld.

Jeg har fått kommentarer fra mine nærmeste om at jeg har vært veldig irritabel om dagen. Selv har jeg bare tenkt at det kommer av livssituasjonen akkurat nå og at jeg ikke har landet helt enda.

Jeg har ikke skjønt hva som har skjedd de siste dagene, men jeg har vært ut og inn av butikker både på storsentere og på nett. Jeg har hatt mange prosjekter på gang og gjerne jobbet med alle samtidig. Jeg har ikke klart å slappe av og jeg har ikke skjønt hva som har skjedd. Det gjør jeg aldri når jeg er hypoman, men når jeg oppdager det pleier det som regel å roe seg.


// blingme.tumblr.com

 

De fleste hypomaniene mine oppdages stort sett aldri av noen andre enn meg selv. De foregår oppe i hodet mitt. Tankene rusher forbi meg i vill fart. Alt bare suser forbi, uten at jeg får tak i noen ting. Det skal lite til for å ødelegge hele dagen og jeg prater høl i huet på venninnene mine.

Det pleier å gå noen dager (jeg har korte hypomanier i forhold til mange andre) før det går opp for meg.

Hver gang er like overraskende og jeg vender meg aldri til symptomene, som igjen gjør at jeg ikke klarer å koble at jeg er hypoman før etter en periode. Som regel pleier det å roe seg kort tid etter oppdagelsen. Det føles ikke som at det skjer denne gangen, men det gjør det sikkert. Tror jeg må gi det litt mer enn noen timer for å vurdere det.


// weheartit.com/entry/67027116/via/AntoRosati

Det som skiller denne hypomanien fra de andre er at jeg ble/blir sur og irritert på alt og alle (som sagt er jeg litt usikker på at det har gitt seg enda).

Jeg slenger med leppa og alt irriterer meg overdrevent mye. Vanligvis blir jeg overstadig glad og positiv, men ikke denne gangen. Hva det kommer av, vet jeg desverre ikke.

Senest i sted slang jeg med leppa til kassamannen på Kiwi og masjerte ut, uten å handle, fordi de ikke hadde taco dinner kit, så da kunne det være det samme for de hadde jo ingenting. – Unnskyld stakkars Kiwimann som sikkert ikke har noe med bestilling av varer å gjøre en gang.


// http://erind-mawucit.blogspot.no/2011/05/pleaseeee-forgive-meeeee.html

Det er to tegn som synes utenpå når jeg er hypoman.

1. Alt for blid og positiv eller alt for sur og irritert

2. At jeg blir egoistisk og prater MYE om meg selv (mer enn vanlig)

– Begge disse tegnene er vanskelig for pårørende å koble til hypomani, naturlig nok.

 
// http://weheartit.com/entry/67286073

 

Jeg vil si at dette er en helt naturlig reaksjon på alt stresset rundt meg i det siste. Flytting er en stor prosess og ekstra krevende for mange bipoalre, inkludert meg selv.

Et litt komisk symptom jeg har denne gangen er at jeg synes alle jobber virker skikkelig spennende. Jeg vil gjerne prøve alt. Nå.

Hver gang jeg har gått inn i en butikk har jeg tenkt “åå, her virker det spennende å jobbe” og hver gang det har vært snakk om en jobb, har jeg hatt lyst til å prøve det ut. Uansett hva det er.


// thegirlandthelion.tumblr.com

 

Nå skal jeg prøve å plassere hodet på puta og se om det skjer noe. 

Takk for at du gadd å lese hele dette poengløse innlegget.

Hvis du blir redd eller bekymret kan jeg forsikre deg om at denne tilstanden går over snart og at jeg skal til psykologen på mandag. Det er plass til deg der og.

Natta 🙂

 

Liknende blogginnlegg (trykk på teksten for å komme til innlegget):

– En hypomani

– Surr i feriehverdagen.. hypomani?

– Mani med meg selv som eksempel

Random bilder

Føler det er på tide med et lite bildeplump for dere som ikke bruker Instagram. Enjoy!

 


Farget håret. Det har du kanskje fått med deg tidligere?

 

Stelte i stand sommeravsluttning, som jeg også har blogget om.

 

Tok farvel med ungdomsidolet mitt under forrige flytting. Vemodig.

 

Endelig tom todo-liste. Nå kan jeg ta litt ferie!

 

Flyttet hele leiligheten på lager. Vi har MYE ting og tang….

 

Kjøpe leilighet – check! Nå kan vi slappe av og nyte ferien mens vi teller ned til overtakelse.

 

Denne enslige flasken stod å ropte på meg på polet (eneste jeg liker!) da vi skulle feire leilighetkjøp.

 

Motivasjon og glede 🙂

Ha en fortsatt fin uke!