Diagnosen

I dette innlegget skriver jeg om hvordan det var å bli diagnistisert Bipolar og følelser rundt det. Tusen takk for at du tar deg tid til å lese det!


Jeg har fått noen spørsmål ang. det å få en diagnose. Det er mye følelser rundt dette temaet. Følelser som kommer og går, men som jeg stort sett håndterer fint.

Da jeg ble stilt diagnosen Bipolar Lidelse ble jeg på mange måter veldig lettet. Det var på en måte godt, for da visste jeg at jeg fikk riktig behandlig for mitt behov. Jeg gikk på en del medisiner som det bare var å slutte med fordi de ikke passet diagnosen, og så fikk jeg medisiner som passet bedre.

Dette med medisiner er jo vanskelig, og det opptar mye tid i mitt daglige liv fortsatt. Det er mange ulike typer som kan prøves ut, og det gjelder å finne det rette for deg. Derfor måtte jeg prøve mye (og prøver fortsatt) forskjellig, men alle var tilregnet diagnosen.

Selvfølgelig var det litt skummelt og skremmende da det stod på med undersøkelser og observasjoner, for jeg hadde jo et håp om å være frisk. Og jeg ble jo ikke happy da jeg fikk diagnosen. Jeg ble bare lettet og følte meg mer trygg på god hjelp i fremtiden.

Og god hjelp har jeg absolutt fått. Både NAV og alt av sykehus/psykologtilbud hjelper meg gjerne. Før, da jeg bare var utilregnlig, uten en konkret diagnose var instansene mer skeptiske og det var vanskeligere å få hjelp. Jeg var tross alt ikke syk.

Det er en annen ting. Med en gang jeg fikk diagnosen ble jeg med en gang “sykere”. Mest på papiret, men litt i hodet og kroppen også. Jeg tror det er en veldig naturlig reaksjon og det varierer veldig hvordan man tar det. Noen legger seg flate og sier sorry, jeg fungerer ikke for jeg har Bipolar Lidelse. Mens andre jobber med å ta hensyn til dette i det daglige livet. Der er jeg. Jeg prøver, og feiler og prøver igjen.

Under utredningen var jeg innlagt på en instutisjon. Der ble jeg observert og utspurt. Det er som regel “lettere” å stille en diagnose når de ansatte kan se deg til alle døgnets tider. Vi hadde mange teammøter med leger og ansatte og etter en rimelig lang prosess, fikk jeg diagnosen Bipolar Lidelse.

Man kan også gå til undersøkelser hos psykologer og psykiatrer. Det er det som er mest normalt. Da blir du spurt om de samme tingene, og kanskje litt til om det de ikke kan observere.

Det er aldri lett å stille en diagnose, og min kan være feil for alt jeg vet. Du har utallige sykdommer med mange like symptomer, og da blir det vanskelig å treffe helt korrekt. Men selvfølgelig, de som faktisk er psykologer, psykiater eller leger på psykiatriske instutisjoner vet hva de snakker om. De gjetter ikke bare vilt i blinde og gir deg en random diagnose.

Venteperioden var vanskelig, det å ikke vite sikkert er helt forferdelig. Det var utrolig mye hvis og kanskje og blanda følelser. Jeg forberedte meg litt på det verste, så det kom ikke som noe sjokk. Selvfølgelig var det noe inni meg som håpet på det beste, men jeg var klar for å få diagnosen og det var ganske lettende egentlig. Den største nedturen var nok det at jeg skulle gå på medisiner resten av livet. Jeg er ikke veldig fan av dem, selvom jeg vet at det hjelper og jeg var klar for en lang prøveperiode med ulike medikamenter (2 år og vi er enda ikke ferdig).

Gjevnlig behandlig følger med en Bipolar Lidelse, men jeg har aldri synes tanken på det har vært noe særlig lett. Det krever sitt å finne en god psykolog, og bare det å komme seg til psykolog en gang i uka kan være nok strev. Så har vi jo det faktum at jeg faktisk legger lokk på følelsene, åpner dem i en time og stenger igjen. Jeg lurer på hvor mye det hjelper meg, egentlig…?

Alt i alt klarer jeg meg bra. Jeg har lært meg de tidlige tegnene og vet når det er på tide med ekstra hjelp. Det er forsatt mye som er forvirrende og vanskelig, men jeg jobber med det og det kommer seg. Jeg lærer ofte noe nytt om meg selv, om psyken min. Skulle ofte ønske jeg var frisk, men da hadde jeg nok hatt en annen plage av noe slag. Vi har vårt alle sammen.

Jeg håper dere fikk noen svar hvertfall, og ikke bare ble totalt forvirret? Det er bare å spørre mer hvis du ikke fikk svar på alt eller hvis noe var uklart.

– God bedring:)

Avholds

Ikveld er ca. 60% av Solborg ute på byen. Jeg skulle gjerne vært med, og det var faktsik planen. Men jeg har begynt på en ny medisin.. Litium heter den og er den mest vanlige innenfor stemningslidelser. Problemet er at jeg ikke kan blande den med alkohol.

Jeg spurte legen sånn tilfeldig på onsdag og svaret var tverdt nei. Jeg kverulerte litt og vi kom frem til at jeg kunne drikke en øl eller et halvt glass vin. “Hva med sprit da?” “Nei.” (det er det eneste jeg liker)

Skal jeg liksom leve hele resten av livet mitt som avholds? Jeg har ikke tenkt så mye ennå over hvordan jeg skal forholde meg til saken, men jeg skal oppdatere når jeg har tenkt nøyere over det. Akkurat nå synes jeg bare det er sykt kjipt og ikke kunne være ute på byen sammen med de andre.

Til dere som lurer: Joda, selvfølgelig kan jeg dra på byen uten å drikke, men jeg må jo si at det er litt av moroa med å dra på byen. Jeg er ikke så veldig glad i å se på folk være drita (det liker jeg ikke selvom jeg er berusa selv).

Det er vel ikke verdens undergang, jeg er ikke den som er mest på byen, men det hadde vært veldig greit å ha muligheten til å ta seg en drink hvertfall.

HELDIGVIS: Har det vært helt konge å være på skolen i kveld! Vi har spilt spill, fått boller og kakao og til og med lekt gjemsel! Det har vært superkos og været er jo ikke helt bra, så de på byen har det sikkert dritt uansett. Koseligste kvelden jeg har hatt på lenge, faktisk 🙂

– Fred ut

Belært av en 5åring!

Jeg har sittet barnevakt for kiden til en lærer på skolen idag. L og jeg er bestevenner og vi elsker å leke de samme lekene og spille de samme simple kortspillene, om og om igjen. Det er meg og 5-åringene, ingen tvil! Jeg ble ganske overrasket da jeg først kom hit og merket at mor i huset snakket engelsk. Det gjorde jaggu L også! 5 år og snakker dødsbra engelsk! Selv skylder han på at det er fordi han er født i Australia og har bodd der et halvt år.

 

Da det ble leggetid ville L at jeg skulle lese et eventyr for han. Jaja, tenkte jeg. Null problem.. Inntil han kom løpende med en engelsk bok. Det burde jo være en grei sak i en alder av 20, men det er det faktisk ikke. Og det merket han fort. Jeg ståtra meg gjennom eventyret om ulven og de 7 gjeitekillingene. Han prøvde å si jeg var flink, men rettet på meg opp til flere ganger og da vi var ferdige sa han: «du burde nok øve litt på å lese engelsk». HAN ER FREAKIN´ 5 ÅR OG BEDRE ENN MEG I ENGELSK! Jeg ler… Og gråter, for det vekker vonde minner fra engelsktimene på skolen hvor vi måtte lese høyt i klassen. Verste marerittet ever! (Sikkert noen som kjenner seg igjen)

 

Og hele kveldssamtalen vår (type: har du hatt det bra idag ogsånn) gikk på engelsk. Etter at jeg hadde lest eventyret, snakket vi bare engelsk begge to. Tenk at jeg hadde en samtale med en norsk 5-åring på engelsk!! Syke tilstander!

 

Nå kjeder jeg meg, og vil egentlig vekke han igjen bare så vi kan leke mer.

– Fred ut