Voksende statistikk på psykiske problemer

God mandag!

En av mine lesere tok opp et veldig interessant tema for en stund siden som jeg gjerne vil skrive litt om.

 

 

Kommentaren lyder som følger:

“Er det bare åpenhet som gjør at det virker som om fler og fler får psykisk sykdom? Eller er det virkelig fler som blir psyke? Blir psykien vår påvirket av f.eks. kunstigheter i mat og drikke?”

 

Det er selvfølgelig noe i det at fler er åpne om psykisk helse. Da kommer psykisk helse tydeligere frem. Allikevel øker antall deprimerte hvert eneste år og jeg tror det kommer av flere ting.

Den største grunnen til at fler og fler opplever depresjon i løpet av livet er at vi lever i et samfunn hvor vi hele tiden skal prestere og “mye vil ha mer”-mentaliteten er sterk. Dette gjør at mange føler et enormt press som igjen er en veldig vanlig årsak til depresjon. Pen kjæreste, god jobb, høy utdanning, vi skal se bra ut, prestere på alle områder, spise sunt, kunne mye (om kosthold, trening, poliltikk o.l.) osv. Det stilles høye krav til å være menneske idag og skuffelsen blir stor når en ikke klarer å oppfylle alle kravene. Vi er bare mennesker. Vi må tillate oss selv å være perfekte i det uperfekte. Jeg kom over en veldig fin tekst om akkurat dette for noen dager siden. Den kan du lese HER.

Det er også noe i dette med kunstige stoffer i mat og drikke. Dette kan jeg ikke så mye om, så jeg velger å ikke uttale meg så mye om det, men det har nok en viss effekt på depresjon. Mange psyke sverger til kosthold og diett og tror sterkt på at de kan bli friske/friskere av dette. Mange sier det virker, mange sier det ikke har noen effekt. Forskerne har uttalt at dette kan være med å spille inn i sykdomsbildet, men det forskes på alt mulig, så jeg vet ikke hva jeg skal tro.

 

En ting som nok har endret seg til det bedre er at noen er flinkere til å oppsøke hjelp enn tidligere. I “gamle dager” var du enten frisk eller sinnsyk. Sånn er det ikke lenger og veldig mange oppsøker psykolog en gang i løpet av livet. Det som er viktig å få frem til dere, og alle andre, er at det faktisk ikke er noen terskel for hvem som kan oppsøke psykolog. Har du det vanskelig, opplever du livet som tungt – da får du lov å oppsøke hjelp. Alt for mange tenker at problemene deres ikke er store nok til å oppsøke psykolog. Ingen problemer er for små og alle har rett til psykologhjelp!

 

Det surrealistiske i dette temaet er at fler og fler faktisk blir psykisk syke og mer og mer legges ned. Stadig vekk legger staten ned psykatriske avdelinger/sykehus. Nye systemer blir etablert, men de fungerer dessverre ikke helt i praksis enda. Dette er utrolig synd, ettersom fler og fler faktisk trenger å legges inn. Det finnes en underskriftskampanje på akkurat dette. Gå inn, les mer og skriv under HER.

Det er sikkert mange ulike grunner til at fler og fler opplever en dårlig psykisk helse. Dere er hjerelig velkommen til å diskutere dette i kommentarfeltet.

 

Ha en fin dag 🙂

 Er det noe DU ønsker å lese mer om så er du hjertelig velkommen til å komme med forslag i komentarfeltet eller på mail. [email protected]

2 kommentarer

Siste innlegg